Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plzeňský sukulentářský potlach

1. 9. 2012

Ing. Dagmar Vaníčková, 27. 8. 2012
foto: Ing. Dagmar Vaníčková, Petr Hoffmann

 

Že se sukulentáři už pravidelně sjíždějí do Plzně, není náhodou - vždyť tu žijí a pěstují dva velcí milovníci a propagátoři sukulentů: Radka Matulová a Jirka Maule. A tito dva činorodí mají na svědomí prima akci, která proběhla v sobotu 25. 8. 2012 a nesla důmyslný název Plzeňský sukulentářský potlach. Místem činu se stal statek Lüftnerka v plzeňské ZOO a botanické zahradě. Ten nám poskytl nejen krmi duševní, ale i tu pozemskou, co prochází žaludkem.  Ale to trochu předbíhám …

Sešli jsme se v moc příjemné komorní společnosti a v duchu jména této akce příjemně potlachali ještě před zahájením první přednášky. Sbírka R+J, foto P. HoffmannTé se ujal zaměstnanec ZOO Plzeň Zdeněk Bříza, který nám vyprávěl o své loňské cestě do Bolivie. Štafetu převzal Boris Vrškový se svými oblíbenými burserami Mexika a poslední přednáškou byl život na Sokotře Luboše Hojného. Všichni přednášející jsou zkušení a znamenití vypravěči. Navíc jsme mohli aspoň virtuálně poznat nejen místní rostliny, ale dozvědět se i něco o životě v těchto vzdálených končinách. A to je to, co se mi poslední dobou líbí daleko víc, než jen prohlížet jeden sukulent za druhým, i když jsou nádherné.  

Po obědě vypukl ten pravý hromadný potlach, kdy jsme jak šílení běhali od jedné kytky ke druhé, hledali tu, která nemůže chybět v naší sbírce, a příjemně si navzájem popovídali. Někteří z nás se pak rozjeli domů, ale pár vytrvalců (rakovnickou grupu nevyjímaje) se přesunulo do sbírky k Radce a Jirkovi, aby obdivování kytek a probírání strategií pěstování mohlo pokračovat.

Ačkoli jsme v Plzni minimálně jednou ročně na nějaké akci, k Radce a Jirkovi jsme se podívali po cca 3 letech, a tak jsme zůstali zírat, jaké mílové kroky v rozsahu sbírky za tu dobu uběhli. Tipuji, že pěstební prostory jsou cca dvojnásobné. A ty kytky, až nám z toho přecházel zrak. Navíc jsou oba bezedné studnice informací o sukulentech i cibulovinách a neváhají se o ně podělit. Zkrátka nezbývá, než se inspirovat a smeknout klobouk před dvojicí, která neúnavně propaguje sukulenty, má zelené ruce a navíc jsou ochotni pro nás uspořádat takové bezva akce, jakou byl třeba sukulentářský potlach.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Plzeňský sukulentářský potlach 2012

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář