Jdi na obsah Jdi na menu
 


Povídání o libochovickém povídání 2013

25. 2. 2013

Petr Hoffmann, 24. 2. 2013

 

Poslední únorovou sobotu pořádal Roudnický Klub pěstitelů kaktusů a sukulentů již druhé povídání o sukulentech v Libochovicích.

Počasí se rozhodlo ukázat ještě svou zimní tvář. Cesta tam i zpět byla dlouhá a plná sněhu. Poděkování tedy patří Pepíkovi, který nás tam i zpět bezpečně dovezl po kluzkých silnicích.
Již když jsme dojeli ke Konírně, bylo jasné, že letošní účast bude větší než loňská. Parkoviště bylo plné aut a další přijížděla. Uvnitř v hospodě bylo příjemně vytopeno a hučelo tam, jak v úle. Krásným zpestřením byl miniaturní prodej kytek, který zajistil pan Hušner se svým “zelím” - výrazně kvetoucí lachenalie, Bulbine s poupaty, olistěné kaudiciformní pelargonie, Tylecodony a něco z mesemb. Konečně něco zeleného a rostoucího po zimě bez sluníčka. Spousta z nás neodolala a odvážela si první letošní úlovky.

Na programu byly tři přednášky. První od našeho specialisty na rod Haworthia - Jakuba Jilemnického. Byl to přehled rodu Haworthia - jeho rozčlenění doplněné obrázky jednotlivých druhů, poddruhů a variet, vždy s krátkým komentářem. Většina kytek byla nafocena autorem přednášky při jeho cestách po jednotlivých lokalitách. Obdivuji, jak se někdo může orientovat v takovém množství jmen a kytek, když z mého pohledu je variabilita v jednom druhu větší, než rozdílnost dvou rostlin z různých druhů.
Následovala přestávka, během níž jsme si pochutnali na vynikajícím obědu.

Dalším přednášejícím byl Jiří Janda z Pávova a jeho “obyčejné”sukulenty. Je úžasné, jak někdo dokáže pěstovat a aranžovat  běžné druhy tak, že každého zaujmou. Ta škála barev a tvarů, vkusně sesazené v miskách tvoří dokonalé miniaturní zahrádky. Jeho povídání bylo plné nápadů a tipů z praxe. Máme se toho ještě moc co učit.

Posledním přednášejícím byl Jan Hadrava a jeho “netřesky”. Zaměřil se na členění a výskyt rodu Jovibarba. Drobné původní Evropské sukulenty, které každý z nás může pěstovat na své zahrádce. A já konečně pochopil rozdíl mez rodem Sempervivum a Jovibarba. Je to ve stavbě květů a morfologie vytváření odnoží. Ten první má odnože spojené s mateční kytkou pevným “šlahounem” a u druhé je pouto tak slabé, že se odnože již vlivem deště oddělují od mateční rostliny a hledají si samy své místo pod sluncem.

Poděkování patří Dagmar Petrlíkové a roudnickým kaktusářům. Byla to fajn sobota s příjemnými lidmi a o kytkách,  které máme rádi. Za rok se snad zase sejdeme v Libochovicích.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář