Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rakovnické povídání o sukulentech 2013

25. 10. 2013

Petr Hoffmann, 22. 10. 2013

foto: Petr Hoffmann

 

V sobotu 12. října se uskutečnilo již třetí Povídání o sukulentech v Rakovníku. Jsme vděčni vedení a zaměstnancům Střední, Základní a Mateřské školy speciální v Rakovníku, že nám umožnili využít jejich prostor - učebnu pro přednášky a chodbu pro miniburzu. Naše setkání se opět neslo v přátelském duchu doprovázené kulinářskými dobrotami domácí výroby. Napočítali jsme přes 50 účastníků s tím,  že nejvzdálenějším byl  pan Karkoška z Orlové a přivezl s sebou bohatou nabídku sukulentů, které se běžně v našem kraji (myšleno Rakovnicko) nepěstují. Tím jsem přešel k bohaté nabídce našich rostlin v prodeji, který spíše vypadal jako směnný obchod, neb rostliny se často stěhovaly  z bedýnky jednoho do bedýnky druhého a také nikdo z posluchačů neodcházel s prázdnou.

12-burza.jpgPřednášející byli opět tři. První začala paní Petrlíková s povídáním o zahradních sukulentech, které nás všechny zaujalo a vzápětí po přednášce jsme se vrhli na její výpěstky. A mne dokonce tato přednáška nahlodala, abych v příštím roce vysadil do truhlíků na okna místo obvyklých převislých muškátů tyto sukulentní mrazuvzdorné krásky. Po pauze na občerstvení a popovídání s přáteli přišel na řadu Ota Melichar se svým povídáním o Mexiku pohledem “zelináře”. Bylo to poutavé a zajímavé. Najednou bylo  Mexiko pro mne úplně jiné, než když jsem o něm slýchal od pěstitelů pichláčů. Plné burser, akácií, euphorbií, cibulovin a dalšího “zelí”. Ani o kaktusy jsme však nebyli ochuzeni. Po přednášce opět následovala krátká pauza a po ní se slova ujal Jan Hadrava, umožnil nám nahlédnout do světa “netřesků” - přesněji se zaobíral rody Sempervivum a Jovibarba. A tím byl přednáškový blok zakončen. Nutno pro úplnost dodat, že každý z přednášejících si jako poděkování odnesl keramickou misku vyrobenou a věnovanou pro tento účel Jitkou Hápovou.

Odpoledne někteří z návštěvníků využili k návštěvě našich sbírek.

Závěrem bych rád poděkoval všem pořadatelům, přednášejícím a účastníkům za skvělou atmosféru. A loučím se s přání sejít se za rok opět v Rakovníku.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Povídání o sukulentech Rakovník 2013

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář