Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rancho San Carlos BC.

20. 1. 2013

Václav Hlaváček, 19. 1. 2013


Na východ od Ensenady v nádherném údolí je kemp Rancho San Carlos. Dojede se tam po poměrně slušné cestě, na které je sice několik brodů, ale dají se přejet bez problémů. V kempu je nejen možnost ubytování, ale  zejména jsou zde nádherná termální jezírka. Voda je sem přiváděna potrubím z hor, jezírka jsou sice vybetonovaná, ale poskytují nádherné osvěžení. V jednom je voda cca 40 stupňů, ve druhém něco přes 30 a třetí je studené. Večer je celé okolí osvětleno olejovými lampami, takže vypadá trochu strašidelně.

3-rancho-san-carlo.jpgCo je ale nejdůležitější: Na obtížně přístupných suťových stráních je fantastická forma Ferocactus viridiscens s  ostny, které jsou od nejstarších po nejmladší svítivě červené. Z nedostatku času jsme viděli pouze 8 rostlin, z toho 3 byly naprosto nedostupné ve svislé stěně. Rozhodně by stálo za to udělat průzkum i na hřebenech.

Zajímavé je, že na začátku údolí, kde je obrovský lom na vápenec, roste F. viridiscens tzv. forma orcutii. Je to ale jediné místo v Mexiku, kde z vytěženého kopce přesadili všechny kaktusy do malé zahrádky, kde se většině dobře daří.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Rancho San Carlo

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář