Jdi na obsah Jdi na menu
 


Roudnické povídání o sukulentech

11. 4. 2012

Ing. Dagmar Brezinová, 18. 2. 2012

 

O tom, že se roudničtí rozhodli převzít štafetu a navázat na podzimní povídání v Rakovníku, jsem se od Dáši Petrlíkové dozvěděla už někdy v listopadu loňského roku. Když mi řekla, že chystají setkání na únor, říkala jsem si, že to je geniální nápad. Během sezóny se už snad nenajde jediný víkend, kdy by se nekonala nějaká zajímavá výstava nebo jiná kaktusářská nebo sukulentářská akce. A tak termín uprostřed zimy nabízel zajímavou možnost, jak si narovnat záda od výsevů, příjemně se rozptýlit nad obrázky sukulentů a setkat se s příjemnými lidmi stejného „postižení“.

Pro tuto akci, která proběhla 18. února 2012, se z našeho klubu nadchlo tolik členů, že jsme nakonecDáša Petrlíková při úvodním slovu vyrazili třemi auty a ve dvanácti jsme Rakovník čestně reprezentovali. Do Libochovic, které si roudničtí pro své setkání vybrali, jsme k restauraci Konírna, jenž se stala naším hlavním stanem, dorazili už před devátou, a tak jsme měli dost času popovídat si s ostatními. Téměř padesát účastníků vytvořilo třem přednášejícím důstojné publikum.

Povídání zahájila Dáša Petrlíková, která uvedla prvního - domácího - přednášejícího: Mgr. Jana Gratiase. Připravil si pro nás zajímavé povídání o pěstování sukulentů jako bonsají. Svými fotografiemi nám ukázal, jak stejná rostlina dostane s pěknou miskou šmrnc. Příjemnou tradicí Honzových přednášek, kterou většina z nás jistě vždy ocení, je jeho upozornění na literaturu, která se daného tématu týká.

Po půlhodinové přestávce, kterou si většina z nás zpříjemnila vynikající mexickou fazolovou polévkou, se představil přednášející, který na tuto přednášku vážil skutečně obdivuhodnou cestu až z Pávova u Jihlavy, Jiří Janda. Titulek „Pěstování sukulentů pod širákem“ dalo tušit zajímavé, neotřelé téma. Představil nám výhody i nevýhody letnění sukulentů. Pro mě osobně bylo největší novinkou, jaký vliv má rosa a obecně voda na zbarvení sukulentů. Jirka Janda je výborný vypravěč, jeho povídání mělo švih, a tak mě překvapilo, když mi o přestávce říkal, že téměř vůbec nepřednáší.

Rakovnická výpravaI druhou přestávku jsme využili k objednání chutné krmě. Já jsem si skvěle pochutnala na moravském vrabci se zelím a bramborovým knedlíkem. Konírnou se mísily vůně kuřecích řízečků, katova šlehu a karbanátků. Shodli jsme se, že kuchaři se jídlo povedlo a nutno podotknout, že hotovky byly za hubičku.

Následovala poslední přednáška, kterou si připravil milovník rostlin z čeledi Apocynaceae Jiří Hadamovský. Jeho precizně připravené povídání nás provedlo rody Orbea, Stapelia nebo třeba Quaqua. Z povídání o těchto pozoruhodných rostlinách s překrásnými květy přímo sršelo jeho nadšení.

Všichni přednášející a majitel restaurace Konírna si budou moci toto setkání připomenout díky tematickým tričkům, které dostali od pořadatelů na památku.

Po poslední přednášce jsme se rozloučili a vydali se na cestu domů. Zpáteční cestu jsme si zpestřili výletem do Panenského Týnce. Více o této zastávce v samostatném článku.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář