Jdi na obsah Jdi na menu
 


1972

27. 4. 2012

Ing. Dagmar Brezinová, červen 2011

 

Na první schůzce, konané 17. února 1972, se sešlo všech 16 zakládajících členů kroužku: přítel Rybáček, Brabec, Nobilis, Machulka, Šanda, Bartoň, Polák (je dosud aktivním členem), Sajdl, Klíma, Růžička, Minař a přítelkyně Červená (nyní Rybáčková, je dosud aktivní členkou), Jakubská, Šilbrová, Círová a Dvořáková. Předsedou kroužku byl zvolen přítel Rybáček, přítelkyně Červená jednatelkou.

První zápis v kronice končí poselstvím, které je aktuální i dnes, více než po čtyřiceti letech: 1971---kresba-v-prvni-kronice.jpg„Věřím, že je v našich myslích přesvědčení, že krása našich miláčků stojí za to, aby jim člověk věnoval tu největší péči, neboť kaktus, když nasadí poupata, není již kaktus, ale skvost nevídané krásy, která pěstitele přivádí do zvláštních pocitů, které se nedají dobře slovy vyjádřit.“

Druhá schůzka konaná 4. března 1972 přinesla kroužku oficiální název: Klub kaktusářů při ČOSZ v Rakovníku a dále také milou tradici tomboly, kterou ctíme do dnešních dní.

Klub navázal kontakt se Svazem českých kaktusářů, díky němuž máme k dispozici časopis Kaktusy a informace o svazové činnosti. Klub objednává první knihy o kaktusech, adresáře, semena a rostliny. Členové navštěvují výstavy.

Desátá schůzka, konaná 26. října 1972 byla první velkou akcí, kterou se klub chtěl představit veřejnosti. Pozvání na přednášku přijal doc. MUDr. V. Habermann, CSc., který v Tylově pro asi 120 posluchačů vyprávěl o svých toulkách po americkém kontinentu při hledání nových odrůd kaktusů.

Rok 1972 jsme zakončili schůzkou v restauraci Na Zátiší mikulášskou zábavou. A zakončili jsme ji opravdu důstojně za bujarého veselí až po půlnoci.

Během roku se k zakládajícím členům přidali další kaktusářští nadšenci, kteří rozšířili řady členů: přítel Maule, Pumrle, Bařtipán, Jakubský a Dvořák.

 

1972---komu-se-neleni--tomu-se-zelni.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář