Jdi na obsah Jdi na menu
 


Inzerát: „Hledám samčí rostlinu”

24. 6. 2014

Petr Hoffmann, 24. 6. 2014

foto: Petr Hoffmann


 

Tak nevím, či se mi to jen nezdálo. V neděli po ránu jsem zaléval ve skleníku a než vždy patřičná dávka vody dotekla z konévky k rostlinám, prohlížel jsem si, co mi vlastně ve skleníku roste, bují a kvete. Na jedné bezejmenné cylindroopuntii jsem objevil poupata, na Cyphostemma glabrum se nalévají bobule a také se mi ukázalo pár schour, na které bylo počátkem června moc horko. To se stává.

Co mne však překvapilo, bylo pár drobných kvítků na Ceraria namaquensis. Květy a plody na Ceraria pygmaea a Ceraria fruticulosa jsem již viděl a vypěstoval i pár semenáčů. Ale Ceraria namaquensis, to je jiné. Květy vidím na vlastní oči poprvé. A ani jsem od nikoho neslyšel, že by mu již kvetla.

 

detail-kvetu.jpg

 

Květy jsou to drobné, jednopohlavné (ta moje je samice), světle růžové. Raší ze starších větviček, jak je vidět na obrázku. Mně rozkvetla kytka, která je více než 10 let stará, roubovaná na Portulacaria afra. Roste v keramické misce o průměru cca 20 cm. Substrát - vlastně ani nevím, od posledního přesazení totiž již uplynula pěkná řádka let. Kytku jen občas seříznu, to když stíní ostatním. Zálivku dostává společně s ostatními. Spíše méně, než více. Celý rok je na jednom místě ve skleníku. Jestli pokvete i v příštím roce, nevím?

Máte někdo samčí rostlinu???

 

celkovy-pohled.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář