Jdi na obsah Jdi na menu
 


Královna noci

24. 6. 2013

Petr Hoffmann, 24. 6. 2013

foto: Petr Hoffmann

 

Tak včera opět vykvetla. Její květ patří mezi největší v mém skleníku. Je bílý, otvírá se až večer o soumraku a ráno je květ již zvadlý. V domovině jej opilují živočichové aktivní v noci, proto se  nemohou orientovat podle barvy,  ale jsou vábeni jeho vůní.  Řeč je o selenicereusu. Kaktusu pocházejícím z tropických oblastí, který v domovině roste epifiticky. Po celé délce stonku tvoří vzdušné kořeny, které se při setkání s příznivými podmínkami přetváří na normální kořeny, kotvící rostlinu k opoře a zásobující ji vodou a živinami.

V našich sklenících není vzácným hostem. Pěstuje se poměrně snadno. Na substrát není vybíravý, lze ho pěstovat téměř v jakékoliv směsi. Raději však má humoznější. Já mám dobré zkušenosti jak s čistě rašelinovým, tak se se substrátem, který používám pro ostatní druhy kaktusů, a to směs písku, rašelinového substrátu, zahradní zeminy a antuky. V  létě vyžaduje bohatou zálivku, stejně jako rád  přivítá pravidelný přísun živin. Není divu, vždyť stonek, který má v průměru mezi jedním až třemi centimetry, dokáže za sezonu narůst i o více než půl metru.  p6230914.jpgMnoží se velmi snadno řízky, které po krátkém zaschnutí ochotně koření. Proto se také používá  jako podložka pro roubování. Rouby rychle a ochotně přirůstají. Snadno vyživuje snad téměř všechny druhy kaktusů, jen je dobré brát v potaz jeho potřebu teplejšího zimování a estetickou stránku, na slabší a drobné podnoži vypadají lépe spíše menší druhy. Já sám ho mám vyzkoušený jako trvalou podložku pro blosfeldie a různé barevné hybridy vánočních kaktusů.

Zde malá vsuvka - u vánočních kaktusů mívám  občas problém s kořeny, neodhadnu přesně  zálivku a odejdou. Proto u některých volím roubování právě na selenicereus, na kterém bohatě rostou a kvetou, a mám odzkoušeno použití této podložky i v bytových podmínkách.

Roubování na selenicereus je velmi jednoduché. Nařežete jeho stonky na 5 - 10 centimetrové špalíky. Na horní stranu umístíte roub a fixujete jej gumičkou, spodní řeznou plochu pak ošetříte stimulátorem. (vánoční kaktusy roubuji do rozštěpu) Necháte krátce zaschnout (pár dní) a řízky s rouby napícháte do suchého substrátu a umístíte do množárny. V teplém prostředí rouby přirostou během hodin až dní dle velikosti. Po týdnu až 14 dnech na sucho lze začít zalévat a pozorovat, jak začínají pouštět kořínky a růst. Pak nezbývá, než je rozsázet a pěstovat stejně jako ostatní roubované kaktusy s ohledem na požadavky podložky a roubu.

A na závěr pár poznámek k focení - květ je to nádherný, ale těžko se fotí. S denním světlem již nelze počítat, tak nezbývá než použít blesk. A pozadí si vybírat nemohu. Květník s kytkou je někde dole v misce mezi vzrůstnými kaktusy jako jsou cereusy, eriocereusy a jím podobné, zatímco výhon s květem je někde půl metru nad tím vším. Z toho plyne, že rostlinu nelze na focení vyjmout a umístit před vkusné pozadí. Snad se obrázky budou líbit.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Královna noci

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář