Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mammillaria thornberii ssp. yaquensis je lovec

15. 7. 2017

Josef Galo, 13. 7. 2017
foto: Josef Galo
 

Tato rostlina s průměrem těla cca 1 cm opatřená háčkovitými trny se v mojí sbírce vyskytuje už 35 let, takže její trs už zaplnil 20 cm misku. Je to kytička nenápadná, pokud nekvete, kvetoucí nepřehlédnete, má velké bělavé květy s fialovou bliznou a žlutooranžovými prašníky.

V říjnu 2014 ulovila myšku (foto 2 ve fotogalerii), za což jsem byl rád, protože v podzimu, když se mi tam myška dostane, zlikviduje nejdříve plody, na jejichž dozrání netrpělivě čekám.

Letos tato mamča zašla ještě dál, ulovila našeho ptáčka čermáčka (Rehek domácí),který u nás hnízdí a vyvádí mláďata každoročně, toho je mi líto, patřil do rodiny. Ona tou hustotou háčkových trnů vytváří dokonalý suchý zip, co se zachytí nemá šanci.

Kromě této rostliny pěstuji ještě její rodnou sestru, která je nápadnější, robustnější, ale není  tak rozrostlá, protože ji mám teprve 3 roky je to Mammillaria thornberii ssp. thornberii z Rancho Charapata ze Sonory (foto 4 ve fotogalerii), získal jsem ji od Petra Todorova a pochází ze semen od Karla Šlajse, je to krasavice, pro  porovnání velikosti je v 8 cm květináči.

 

1-imgp6309_m.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář