Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rhipsalidopsis rosea – opomíjený skvost

MUDr. Svatopluk Ryba, 2. 4. 2013

foto: MUDr. Svatopluk Ryba

 

Ač spíše sukulentář, přece jen ve mně i v mé sbírce zůstalo mnoho stop mé kaktusářské éry.

Stále se dokáži nadchnout krásou a barevností květů echinopsů i jiných kaktusů.

Již delší dobu se chystám upozornit naši kaktusářskou veřejnost na odněkud opomíjené kaktusy rodu Rhipsalidopsis. Každé jaro mě vždy překvapí spoustou nádherných květů Rhipsalidopsis rosea. Je až s podivem, že tato rostlina není umělým hybridem, ale čistě botanickým druhem.  Příroda je přece jen geniálně dokonalá.

Rhipsalidopsis rosea není z pěstitelského hlediska zrovna jednoduchá rostlina, ale při dodržení několika podmínek ji lze ve sbírce dobře udržet a navíc se dočkat nádherných květů.

rhipsalidopsis-rosea---detail.jpgV domovině roste tato rostlina jako epifyt, takže vyžaduje humózní a propustný substrát.  V době růstu je vděčná za pravidelnou zálivku a občasné přihnojení.

Rostlina má dvě růstová období. To první je na jaře po odkvětu, kdy je i vděčná za přihnojení. Koncem června dopřeji rostlinám klid na stinném místě ve skleníku a občas je porosím. Jako u mnoha jiných kaktusů i sukulentů končí tento první klid s příchodem chladnějších nocí začátkem srpna. Rostliny rostou, jejich drobné články mohutní a jsou vděčné za ještě jedno přihnojení. S příchodem předzimního stěhování rostlin umístím Rhipsalidopsis rosea na polostinné místo a naposledy zaliji. Během zimního klidu ji jen občas za slunného dne porosím.

V teplých jarních dnech stupňuji rosení do té doby, než se objeví násada květů – to je koncem března nebo v dubnu. Pak již začnu s pravidelnou zálivkou. Osvědčilo se mi, když květináč s rostlinou stojí v misce s vlhkou rašelinou. Zhruba po měsíci se dočkáme krásných růžovofialových květů, které postupně zdobí rostlinu až několik týdnů.

Je to krásná rostlina – zkuste ji také.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Rhipsalidopsis rosea

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář