Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zájezd lipských kaktusářů na Rakovnicko

12. 1. 2017

Gert Rottstädt, zveřejněno v Atrophytum Leipzig 7/2016

překlad: Josef Galo, 14. 7. 2016

 

Zájezd místní skupiny kaktusářů do České republiky


Náš letošní zájezd se konal od pátku 24. 6. 2016 do neděle 26. 6. 2016. Cílem bylo navštívit 7 sbírek kaktusářů "Klubu kaktusářů a sukulentářů Rakovník". Vyjeli jsme autobusem v 8:15 od Hlavního nádraží. V letošním roce jeli s námi i členové místních organizací z Osterfeldu, Magdeburgu a Biitterfeldu, bylo nás 46 účastníků.

Cesta vedla z Lipska přes Bornu, Chemnitz, Teitzenheim, Chomutov, Žatec a Kněževes do Rakovníka. Rakovník je okresní město ve středních Čechách cca 50 km severozápadně od Prahy a cca 200 km od Lipska.

Kolem 11:30 hod jsme dorazili do 1. cíle, návštěvu sbírky Josefa Galo v Kněževsi (10 km od Rakovníka). Teploměr již ukazoval teplotu 33° C ve stínu. Sbírka je přes 40 let stará. Na ploše větší než 50 m2 byly k vidění především mammillarie, astrophyta, thelocactusy a ariocarpusy.
Pan Galo oznámil, že nás bude osobně doprovázet i ve zbývajících 6 sbírkách. Bylo to super gesto nanejvýš usnadňující vyhledat avizované sbírky.

Po obědě jsme navštívili sbírku Václava Hlaváčka v Řevničově (15 km od Rakovníka). Když jsme opouštěli v 15 hod autobus, ukazoval teploměr už 37° C. Měli jsme dojem, že celá usedlost je z kaktusů a sukulentů. Skleníky zbudované na střeše domu a svažité oblasti byly tak rozpálené, že jsme tam mohli zůstat jen pár minut. Bylo to kvůli horku těžko snesitelné, musím konstatovat, že druhová rozmanitost kaktusů a sukulentů byla nepřekonatelná.

V sobotu jsme navštívili 4 sbírky v Rakovníku.

Přesně v 8:30 hod jsme začali se sbírkou Svatopluka Ryby. Sbírka především z euphorbií je skoro 40 let stará a zaujímá plochu cca 50m2. Před skleníkem byly velmi hezké agáve.
Po několika minutách chůze jsme asi v 9:30 hod dorazili do sbírky Zbyňka Jiráska. Tato sbírka byla asi 35-letá na ploše cca 30 m2,pozoruhodná. Kaktusy i sukulenty byly ve výborném stavu.
Kolem 11. hod jsme se v centru Rakovníka na Husově náměstí v Restauraci u černého orla naobědvali.

Cestou autobusem jsme viděli kostel sv. Bartoloměje se středověkou zvonicí z roku 1516.
Do následující sbírky Martina Poura jsme se dostali cca ve 13 hod. Štěstí, že pan Galo měl místní znalosti a mohl fungovat jako lodivod. Nevíme jestli bychom sbírku ukrytou ve svažitém terénu našli. Tato sbírka je asi 30tiletá a se svými cca 20 m2 je dosud nejmenší. Specializace je na rod Ferocactus. Malá, ale pěkná sbírka. Báječné rostliny nám zůstanou v paměti.

Naše poslední stanoviště tohoto dne, sbírku Jitky a Josefa Hápových jsme dosáhli cca v 14:45 hod. Na zahradě, kterou používají jako víkendovou, byly k vidění jak venkovní, tak skleníkové rostliny. Venkovní plochy byly velmi vkusně a nákladně uspořádány. Zahradní jezírka s lekníny a rybami, jakož i orchideje krášlily cestu ke skleníku. Jitka Hápová je evidentně amatérská umělkyně, která vyrábí keramiku. Hodně plastik, soch, zvířat, nápaditých květináčů a misek pro sukulenty láskyplně osázené, zkrátka pastva pro oči.

V neděli jsme navštívili sbírku Petra Hoffmanna. Přesně v 9 hod jsme stáli před jeho dveřmi. Petr Hoffmann je předsedou Klubu kaktusářů a sukulentářů v Rakovníku, který byl v roce 1971 založen. Sbírka sestává převážně ze sukulentů a je pozoruhodná.

Potom jsme šli na oběd a jeli zpět do Lipska. Kolem 16:45 hod dorazili účastníci vyčerpaní, ale v pořádku na Hlavní nádraží.

Velké díky na tomto místě náleží Renátě a Clausovi Schlimprovým. Bez jejich aktivit,vztahů a telefonátů by se krásný výlet nemohl uskutečnit. Nesmíme zapomenout na našeho předsedu Bernda Kellera,který přes zvláštní postoj managementu hotelu na místě zůstal klidný a uvážlivý.Také jemu náleží srdečné díky za organizování autobusu a noclehů.


Gert Rottstadt



Vsuvka k fotografii:

25. 7. 2016 slaví náš zasloužilý člen Dieter Baumann své 75. narozeniny - k tomu co nejsrdečněji gratulujeme.

 

Originál textu s fotografiemi otevřete kliknutím zde: ASTROPHYTUM-Juli2016.pdf.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář